Was ist Schmelzkleber?

Seltlijm, ook bekend als hotmeltlijm,is een vorm van plastic lijkende thermoplastische lijm die veel voorkomt in lijmpatronen van 11m. Deze hotmelt wordt verwerkt met een specifieke hotmeltpistool.

Industrieel gebruik

In industrieel gebruik bieden smeltlijmen verschillende voordelen ten opzichte van reactieve lijmen of lijmen op basis van water of vluchtige oplosmiddelen. Vluchtige organische verbindingen worden gereduceerd of geëlimineerd en de droog- of uithardingsstap wordt geëlimineerd. Smeltlijmen zijn lang houdbaar en kunnen meestal zonder speciale voorzorgsmaatregelen worden weggegooid. Enkele van de nadelen zijn de thermische belasting van het substraat, het beperken van het gebruik tot substraten die niet gevoelig zijn voor hogere temperaturen, en het verlies van de hechtkracht bij hogere temperaturen, tot het volledig smelten van de lijm. Smeltlijmen verliezen geen dikte tijdens het stollen; oplosmiddelhoudende lijmen kunnen tijdens het drogen tot 50-70% van de laagdikte verliezen.

Handheißklebepistolen

Een handlijmpistool bevat een elektrisch verwarmingselement om de plastic lijm te smelten, die de gebruiker door het pistool duwt met een mechanische energie. De warme lijm die uit het verwarmde mondstuk wordt geperst is in eerste instantie heet genoeg om te branden en zelfs blaarvorming te voorkomen. De lijm is kleverig als hij heet is, en stolt in enkele seconden tot een minuut. Smeltlijmen kunnen ook worden aangebracht door dompelen of spuiten, en zijn populair bij hobbyisten en ambachtslieden, zowel voor het aanbrengen als als een goedkoop alternatief voor het gieten van hars.

de_DE_formal